Blog post

Meksika- Yucatan Seyahatimizin Tüm Detayları

Hayatımızın en keyifli tatillerinden birisi sanırım Meksika’nın Yucatan yarım adasına yaptığımız muhteşem turdu. Dinlendiğimiz, eğlendiğimiz, bol bol heyecanlandığımız ve hayatımızda bazı şeyleri ilk kez görüp deneyim kazandığımız bir tatildi. Tüm bu detaylardan elbet bahsedeceğim fakat öncelikle ‘gitmeden önce nelere dikkat etmeliyiz’ kısmını tamamlayalım 🙂

Ne zaman gidilir? Yağışlı ve Yosunlu Döneme Dikkat !!

Bu bölgeye giderken dikkat etmeniz gereken 2 şey var. 1. yağışlı döneme denk gelmemek, 2. yosunlu döneme denk gelmemek.

Bölgede Nisan- Temmuz arası yağışlı sezon yani mümkünse bu tarihler dışında gidin 🙂

Gelelim yosun kısmına, bölgede belirli dönemlerde metrelerce yosun öbeği kıyıya vuruyor ve denize girmek mümkün olmuyor. Biz yosunlu dönemin son haftalarına, yani yosunların dağılıp bittiği haftalara denk geldik ona rağmen bir çok alanda geniş yosun öbekleri gördük 🙁 Peki nereden bileceğiz bu yosunlar hangi dönem geliyor derseniz buyrun efendim hem bilgi alabileceğiniz hem de kameralar ile yosun& deniz durumunu izleyebileceğiniz link burada.

Bölge Güvenli mi?

Meksika genelinde zaman zaman rastlanan güvenlik sıkıntıları Yucatan bölgesi için pek geçerli değil. Biz hiçbir sıkıntı yaşamadık.

Tatilin detaylarından bahsetmeden önce neresi bu Yucatan biraz da o kısma değinelim 🙂

Yucatan Yarımadası Hakkında

Bu yarımada Guatemala, Belize ve Meksika tarafından paylaşılıyor. Yarımada yeraltı mağaraları ve nehirlerinin oluşmasına sebep olan kireçtaşından meydana geliyor. Bu kireç taşının etkisiyle bölgede çok fazla cenote var. Su dolu mağara anlamına gelen cenoteleri uzun uzun yazdım zaten, dilerseniz detaylar burada.

Bölgede ortalama 2600 cenote, onlarca macera parkı var. Ve tabi ki dünyanın 7 harikasından birisi Chichen Itza’da bölgenin olmazsa olmazı.

Mayalar Hakkında

Bu bölgeyi araştırıp Maya’lara rastlamamak imkansız, burayı Mayalılar yapmış desek yeridir 🙂 Bölgede içme suyu kaynağı olan tatlı su göletleri yani ‘cenoteler’ bol olduğu için Maya uygarlığı Yucatan Bölgesinde kurulmuş. Mayalar’da tarım önemli, tarımcılık için yağmur suyu önemli bu sebeple yağmur tanrısı ‘Chac’ın Mayalar için ayrı önemi var. Su Mayalar için kutsal olduğundan, kuraklık yaşanılan dönemlerde Mayalar yağmur tanrısı Chac için genç yaştaki kız ve erkek çocuklarını cenotelerde kurban edip, dini törenler düzenliyorlarmış. ( Cenotede yüzme hayalinize gölge düşürmek istemezdim fakat durumu rehberlerden aldığımız bilgiyle de teyid ettik :S)

Mayalar İspanyol istilasından önce yaklaşık 1200 sene Orta Amerika’ya hükmetmişler. Herşeyin yolunda gittiği dönemlerde mayaların popülasyonunda sıkıntı yokken nüfus birden azalmaya başlamış. Varlık içerisinde yaşayan Mayalar dev tapınakları ısıtabilmek için ağaçları yakmışlar, ağaç yoğunluğu azalınca sıcaklar artmış, yağmur azalmış ve koca coğrafyada kuraklık yaşanmaya başlamış. Bu olaylar Mayaların yok oluşlarının başlangıcı olarak açıklanıyor.

İspanyollar adına Meksika’yı ele geçiren Cartes, Yucatan yarımadasında yok olan bir uygarlıkla karşılaşmış. Bazı maya kentleri terk edilmiş fakat Chichen Itza, Tulum ve Uxmal’da yaşayan mayalılar varmış.

İspanyollar mayalıların dinini ve kültürünü yok edebilmek için uğraşmışlar. Ellerine geçen herşeyi yok etmişler, kitapları, el yazmalarını yakmışlar ve o günden bu güne çok az sayıda eser bugüne kadar korunabilmiş.

Mayalarla ilgili genel olarak araştırdığım ve seyahatim sırasında öğrendiğim bilgiler özetle böyle 🙂

Şimdi gelelim Yucatan Yarımadası ile ilgili en çok şaşırdığım olaylardan birisine. Bölgeye bundan neredeyse 66 milyon yıl önce bir göktaşı düştüğünü ve 200 km çapından bir krater oluşturduğunu biliyor muydunuz? Göktaşının hikayesi için buraya 🙂

Umarım yolunuz bir gün oralara düşer 🙂

İpek

Bu paylaşımlar da ilginizi çekebilir...

Post a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazılar...

Eski yazılar...